Tekort aan huisvesting

Krimpen aan den IJssel, 22 maart 2018 Het wordt steeds lastiger om voldoende geschikte huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten. Operationeel directeur John Snoep legt uit hoe SRS dit probleem aanpakt.

Tekort aan huisvesting

SRS doet graag een beroep op medewerkers vanuit heel Europa, maar het wordt steeds lastiger om voldoende geschikte huisvesting te vinden voor deze groep. Expertisecentrum Flexwonen schat dat er momenteel een tekort is van 100.000 verblijfplaatsen. Operationeel directeur John Snoep legt uit hoe SRS dit probleem aanpakt.

Tekort
Dat betekent in de praktijk dat een kwart van de ongeveer 400.000 arbeidsmigranten geen verblijfplaats heeft die voldoet aan de minimale eisen. Het gevolg is bijvoorbeeld dat zij in brandonveilige panden wonen of met te veel mensen samenwonen.

Het tekort neemt toe door de groeiende economie; er komen steeds meer arbeidsmigranten naar Nederland. Tegelijkertijd blijft een toename van beschikbare huisvesting uit door de aantrekkende huizenmarkt. Ook speelt mee dat de kwaliteitseisen voor huisvesting in 2012 zijn verscherpt, waardoor minder woninglocaties voldoen. Dit is een probleem omdat deze Europese krachten bijna onmisbaar zijn geworden voor SRS. 

Oplossing
Sommige gemeenten proberen werkgevers te helpen door hen toestemming te geven voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Maar over het algemeen is SRS vooral op zichzelf aangewezen om oplossingen te vinden. Operationeel directeur John Snoep legt uit hoe SRS deze problemen aanpakt: ‘Wij onderhouden goed contact met veel huiseigenaren en makelaars. Juist bij een tekort zijn deze relaties ontzettend belangrijk. Je moet de lijntjes kort houden en je moet regelmatig langsgaan.’

Naast de directe communicatie met de eigenaren en makelaars, steekt SRS ook veel tijd in het ontzorgen. ‘Wij zorgen ervoor dat de huurwoningen waar ons personeel in komt te zitten, goed worden onderhouden. Wij verzorgen beheer en inrichting en gaan regelmatig langs bij onze mensen om te kijken of alles in orde is en of alles naar wens verloopt’, vertelt Snoep. En die aanpak lijkt vruchten af te werpen, juist nu de nood hoog is: ‘Het is even aanpoten, maar met veel moeite weten we toch steeds goede woonruimtes te regelen voor onze mensen.’

 

Deel dit bericht

Naar het nieuwsoverzicht