Wet DBA tot 2020 niet gehandhaafd, wat betekent dat voor SRS?

Krimpen aan den IJssel, 22 maart 2018 De opschorting van de handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) duurt nog zeker tot 1 januari 2020. Specialist contractbeheer Wim den Oudsten vertelt wat dit precies betekent voor SRS.

Wet DBA tot 2020 niet gehandhaafd, wat betekent dat voor SRS?

De Wet DBA is in het leven geroepen om de exacte status van de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er helder te krijgen zodat verkapt loondienst en schijnzelfstandigheid voorkomen kunnen worden. Concreet betekent de tijdelijke opschorting dat opdrachtgevers en zzp’ers tot eind 2019 geen boetes of naheffing zullen ontvangen. Bij bewust kwaadwillenden handhaaft de Belastingdienst daarentegen wél. Deze handhaving vindt plaats tijdens de reguliere controle loonheffing.

Gerust hart
Specialist contractbeheer Wim den Oudsten vertelt hoe SRS hiermee omgaat: ‘Bij SRS hanteren we sinds de invoering van de wet DBA in 2016 al een nieuwe modelovereenkomst die zorgvuldig is opgesteld, juridisch is getoetst en door de Belastingdienst officieel als DBA-proof is aangemerkt. Hierdoor kunnen we opdrachtgevers met een gerust hart projecten door zzp’ers laten uitvoeren, waarbij er duidelijkheid en zekerheid is over de status van de inhuur van deze zzp’ers.’

Geen invloed
Het tijdelijk opschorten van de wet DBA verandert dan ook niks aan het beleid van SRS. ‘Doordat we in 2016 al direct ingespeeld hebben op de eisen uit de wetgeving, zullen we nu gewoon doorgaan met hoe we het al deden conform de DBA-eisen,’ vervolgt Den Oudsten. ‘Schijnzelfstandigheid is iets wat SRS niet wil en waar we sinds de invoering van de wet DBA al scherp op letten. Dit zullen we dan ook nu nauwkeurig blijven doen.’

Nieuwe ontwikkelingen
Dat de zzp-markt in afwachting is van nieuwe wetgeving en behoefte heeft aan rust en duidelijkheid op het gebied van regelgeving, werkbare procedures en handhaving betekent dat SRS de ontwikkelingen op dit terrein nauwlettend zal volgen en adequaat zal blijven reageren waar en wanneer dat nodig is. Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en de invloed daarvan op onze markt zullen wij dan ook met u blijven delen.

Deel dit bericht

Naar het nieuwsoverzicht